martes, 6 de noviembre de 2007

Road to Lisbon

La vida dóna moltes voltes. El caminante emprèn un nou camí direcció a Lisboa, on assistirà a les Jornades Europees del Desenvolupament. Si pot, diu, passarà informació digne del nivell dels seus il·lustres i exigents lectors.

Aquesta edició de les jornades estan dedicades al canvi climàtic. Per parlar-ne assistiran moltes personalitats més o menys anònimes. Aquests dies, a més, la cooperació i el desenvolupament estaran en boca de tots.

De moment, apunto algunes dades en aquesta direcció: la Unió Europea és la responsable del 56% de les donacions de tot el món. En aquest punt cal tenir en compte que la UE, en aquest àmbit, no funciona com un tot, sinó com el que és, la unió confederada de 27 països. Les donacions, doncs, provenen de la suma de les aportacions de tots aquests països.

De la quantitat de diners que s’entreguen, la immensa majoria està destinada a les ajudes pel desenvolupament, seguida de lluny per les donacions destinades a la fase d’ampliació i, ja molt lluny, l’ajuda humanitària, tot i que hi ha una despesa preparada per situacions inesperades, tipus tsunami.

Les ajudes al desenvolupament entregades per la UE tenen per objectiu, de forma majoritària, les fites apuntades en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, de Nacions Unides, i que defensen la institució de bons governs, l’aplicació dels Drets Humans, i l’ adveniment de la democràcia. Els benefactors de les ajudes europees són tots els països en desenvolupament.

Tanmateix, la UE també potencia la política de veïnatge, això és, la promoció de la prosperitat, l’ estabilitat i la seguretat en els països que comparteixen frontera amb l’ens europeu.

Tan a països en desenvolupament com als veïns, les ajudes de la UE van encaminades a instaurar l’ús de la llei, els drets humans, l’equilibri entre gèneres, i el desenvolupament de les ONG. A més, es potencia l’educació, la sanitat, els transports, les infraestructures, el desenvolupament del sector privat i del rural, la seguretat alimentaria i la cooperació regional.

Més endavant -crec que així serà- us aniré ampliant i fent més interessant aquesta presentació.

---------------------------------------
De reojo: Més de la UE. Brussel·les ha firmat un acord d’associació amb Sèrbia, el primer pas per una futura associació de Belgrad a la Unió Europea. Sembla ser que han considerat que, tot i que Mladic i Karadzic segueixen campant lliurement, el país balcànic fa els esforços adequats per capturar-los. No crec que aquests esforços siguin molt intensos.

1 comentario:

Silvia Cobo dijo...

Esperarem les teves cròniques ;)